Table of Contents
Companiile care își desfășoară activitatea online încearcă diverse modalități de a se proteja împotriva accesului nelegal la datele clienților lor. Chiar și o parolă solidă, creată în conformitate cu liniile directoare impuse de administratorii de rețea, poate să nu fie cea mai bună armă împotriva hoților online. Atunci, autentificarea cu mai mulți factori, inclusiv verificarea prin SMS, poate deveni alegerea potrivită pentru a evita scurgerile de date.
Datele care pot fi capturate în timpul utilizării internetului pot duce nu numai la pierderea conturilor de pe rețelele de socializare. Lucruri mai grave se întâmplă atunci când ținta hoților este un cont bancar sau date sensibile ale unei companii. Această situație obligă companiile să implementeze instrumente de autentificare a procesului de conectare în sistemele lor.
Verificarea cu factor unic
O metodă cu un singur factor este cea mai populară modalitate de a-ți proteja datele și conturile cu două informații simple: autentificare și o parolă. O altă formă de autentificare unificată este cea biometrică, adică amprentele digitale. De data aceasta ne vom concentra asupra modalității mai complicate – autentificarea cu mai mulți factori (așa-numita MFA).
Autentificarea cu mai Mulți Factori
Metoda de autentificare cu mai mulți factori (MFA) presupune utilizarea a cel puțin trei elemente: ceva ce ești (factor de inerență), ceva ce posezi (factor de posesie), ceva ce știi (factor de cunoaștere).
Este posibil să utilizezi 2, 3, 4 și chiar 5 elemente de autentificare. Accesul la date importante necesită un minim de trei factori, a căror diversitate este prezentată în ilustrația următoare
1. Ceva ce știi
Poate fi o parolă obișnuită sau un cod PIN care trebuie introdus în fereastra corespunzătoare. Nivelul de securitate al acestui tip de factor depinde de lungime și complexitate (utilizarea diferitelor tipuri de caractere alfanumerice – atât 1,2,3, cât și XYZ).
De asemenea, este important să protejezi și să restricționezi accesul la parolele tale (este bine să nu le scrii pe cartonașe galbene pe monitor).
2. Ceva ce ești
Identificarea fețelor sau citirea amprentelor digitale nu este încă utilizată pe scară largă și a fost deja parțial pusă la îndoială ca metodă de securitate eficientă. Se pare că până și amprenta digitală poate fi falsificată, la fel cum poți păcăli FaceID cu o mască facială.
3. Ceva ce ai
Poate fi un FlashDrive conectat la un computer, un card de deschidere a ușii sau alte elemente care îți vor permite să-ți autorizezi accesul. Dar! În același timp, va funcționa și cu telefonul din buzunar! Utilizând ultima soluție, utilizatorul trebuie să treacă anumite etape și, la final, primește un cod prin SMS.
În comparație cu alte metode, aceasta este ușor de implementat, deoarece băncile de telefonie mobilă și companiile de tehnologie folosesc de mult timp astfel de soluții. Ceea ce este, de asemenea, important, alegerea acestui factor asigură faptul că dispozitivul va fi întotdeauna aproape de utilizator (în buzunar/ geantă).
Cum să planifici protecția datelor?
Dezvoltarea tehnologică actuală ne permite să implementăm un sistem de securitate demn de Casa Albă, dar trebuie să ne amintim întotdeauna de utilitatea acestuia. Metoda de autentificare trebuie să fie adaptată la tipul de date protejate și la nivelul de secretizare a acestora. Orice utilizator obișnuit va fi supărat dacă îl obligi să treacă printr-un control în 5 pași pentru a putea verifica e-mailul.
Pe de altă parte, odată cu dezvoltarea tehnologiei, cresc și posibilitățile hoților digitali. Prin urmare, merită să iei în considerare pericolele ascunderii în rețea, să te securizezi în mod corespunzător, dar într-un mod util și intuitiv pentru client. Din aceasta, printre altele, rezultă popularitatea mesajelor text cu cod.
Recent, am intervievat americanii din SUA și am descoperit că aproape 58% dintre ei au suferit o încălcare a securității datelor din cauza unei securități deficitare a parolelor. Și mai alarmant este faptul că, în ciuda faptului că peste 21% au avut conturile financiare piratate, oamenii nu par convinși de importanța unor bune obiceiuri în materie de parole, inclusiv folosirea unor parole diferite și puternice pentru fiecare cont. Din acest motiv, echipa noastră de cercetători a creat o serie de resurse și instrumente pentru a-i ajuta pe utilizatorii de internet să își păstreze parolele în siguranță – o apărare esențială pentru a lupta împotriva escrocheriilor, fraudei și furtului de identitate.
Sursa: Password Manager
SMSAPI introduce SMS Autentificator
Având în vedere necesitățile de protecție a datelor, am pregătit un serviciu care va confirma identitatea utilizatorului cu un cod SMS trimis automat pe telefonul mobil al acestuia (folosind factorul “Ceva ce ai” – așa-numita Verificare SMS). Trebuie să introduci numărul de telefon care urmează să fie verificat, iar SMSAPI va trimite codul de securitate și va verifica dacă acesta este corect.
Autentificatorul SMS
Dacă dorești să afli mai multe detalii despre noua funcție de verificare prin SMS – accesează aici!
Cel mai slab aspect de autentificare este…
Atunci când procedura de autentificare este construită din mai multe elemente, certitudinea că orice persoană neautorizată va putea intra în posesia datelor protejate este de aproape sută la sută.
Aproape pentru că există întotdeauna o verigă slabă, indiferent de metodă – un utilizator care poate lăsa în mod involuntar urme, aducând hoții digitali la datele pe care le caută. Merită să le îngreunezi cât mai mult operațiunea, extinzându-ți apărarea cu autentificarea cu mai mulți factori.